Maan eerste kwartier met oefening.
22 december is de maan op een kwart van zijn cyclus. We noemen deze maan dan het eerste kwartier. Na de nieuwe maan van een week geleden die je uitnodigde om te onderzoeken, komen we nu in de fase waarin je besluiten mag nemen. Waar wil jij je nu echt op gaan richten? En hóe ga je dit aanpakken?
Gisteren kreeg ik van een vriend het dichtschema van de pantoum. Pantoum wordt ook weleens een Tibetaans gedicht genoemd. Het bestaat uit 20 regels waarvan je sommige regels herhaald. Naast dat het leuk is om te doen en snel een leuk resultaat hebt, is het ook een hele mooie manier om dat wat je echt bezig houdt naar boven te krijgen. Dus heb je je richting nog niet (helemaal) bepaald, dan is dit een hele mooie manier!
Nodig:
- – 15 minuten tijd;
- – een rustige plek waar je niet gestoord wordt;
- – een pen;
- – een papier waarop je de getallen 1 t/m 20 onder elkaar zet.
Als je wil kan je voor je begint een korte meditatie doen zoals hieronder. Liever niet? dan sla je deze over en begin je gelijk aan je pantoum.
Meditatie:
Ga zitten op een stoel en zet je voeten stevig op de grond. Voel hoe de aarde je draagt. Voel je voeten. Waar raken ze de grond en waar niet? Kan je je tenen stuk voor stuk voelen zonder ze te bewegen? Adem nu 7 keer rustig in waarbij je met elke inademing nieuwe frisse energie inademt en met elke uitademing laat je los wat je niet meer dient. Visualiseer nu de maan en kijk of er een woord of beeld bij je oppopt. Open je ogen en start met je pantoum.
Het schema voor de pantoum:
- Regel 1: Ik… (maak een zin die met ‘ik’ begint en waarin je het kernwoord noemt)
- Regel 2: Ik… (beschrijf waar je bent)
- Regel 3: Ik… (beschrijf wat je ziet)
- Regel 4: (beschrijf wat er gebeurt in connectie met je kernwoord)
- Regel 5: is gelijk aan regel 2
- Regel 6: is een gevoelsreactie op regel 2: wat doet het met je?
- Regel 7: is gelijk aan regel 4
- Regel 8: is jouw reactie op regel 7
- Regel 9: is gelijk aan regel 6
- Regel 10: wat is je gevoelsreactie op regel 2,wat doet het met je ?
- Regel 11: is gelijk aan regel 8
- Regel 12: hoe is dat?
- Regel 13: is gelijk aan regel 10
- Regel 14: hoe voelt dat?
- Regel 15: is gelijk aan regel 12
- Regel 16: wat is je reactie daarop?
- Regel 17: is gelijk aan regel 14
- Regel 18: is gelijk aan regel 3
- Regel 19: is gelijk aan regel 16
- Regel 20: is gelijk aan regel 1
Hieronder geef ik je twee mogelijkheden om tot actie te komen. Kies wat bij je past of combineer ze. Misschien vind je het fijner om een filmpje te maken, een collage of een andere vorm. Alles is prima. Het zijn slechts suggesties.
1: schrijf in 1 zin op waar je je op wil gaan richten. Formuleer de zin zo, dat er in staat wat je wél wil. Een simpel voorbeeldje: Ik wil twee keer per dag een stuk fruit eten en niet: ik wil niet meer snoepen. Het woordje ‘niet’ wordt niet begrepen door je hersenen. Bovendien: als iemand zegt; denk niet aan een roze olifant vandaag. Wat doen je dan? Juist:
Maak vervolgens je plan zo concreet mogelijk. Je kan bijvoorbeeld het SMART model gebruiken (zie internet) en hang hem zichtbaar ergens op zodat je er steeds aan herinnert wordt.
2: misschien heb je geen behoefde aan een heel concreet doel maar wil je liever werken met een intensie. Probeer dan een positieve zin op papier te zetten die je meerdere keren per dag tegen jezelf, het liefst hardop, zegt. Dit noemen ze een affirmatie. Als je iets vaak genoeg zegt, gaan je hersenen het vanzelf geloven.
Een paar aandachtspunten:
1: formuleert de affirmatie alsof het nú afspeelt in tegenwoordige tijd en alsof het al gaande is.
2: begin de affirmatie met: ik ben….en maak de zin af
3: hang tot slot de affirmatie ergens op waar je hem vaak tegenkomt: in het toilet, op de koelkast, een spiegel, op je Dashboard in je auto enz. Elke keer als je hem ziet spreek je hem hardop uit.
Tot slot een weetje: als je van de maan de letter P kan maken is ze wassend ->
Ze neemt nog toe. De P staat voor premier (eerste).
Als je een letter d kan maken is het afnemende maan ->
De d van dernier (laatste).
0 reacties