Pleiaden in de nacht

De Pleiaden

De Pleiaden

Als kind speurde ik ’s nachts de sterrenhemel af om de Plejaden te zoeken: een herkenbaar groepje sterren die ook wel bekend staan als de Zeven zussen. Ik wist altijd precies waar ze stonden: In het voorjaar vond ik ze in het westen waar de zon onder ging, in de zomer stonden ze aan de oostelijk horizon en in winter draaiden ze naar de zuidelijke hemel.

Maar wat zijn de Plejaden nou eigenlijk?

De Plejaden zijn een groep van ongeveer 500 sterren en bevinden zich zo’n 443 miljoen lichtjaar bij ons vandaan. Een lichtjaar is moeilijk te bevatten als je zoals wij in de aardse tijd en afstand denkt. Lichtjaren gaan over de snelheid van het reizen van het licht. Wil je het in afstand omzetten dan kan je zeggen dat 1 lichtjaar ongeveer 9,46 biljoen kilometer is…mag jij het sommetje nu afmaken

De plejaden maken onderdeel uit van het teken stier en zijn het gemakkelijkst te zien als je er niet direct naar kijkt, maar net erlangs.

6 van deze sterren zijn met het blote oog goed waar te nemen. Ben je buiten de stad en heb je goede ogen, dan kan je er vaak wel meer zien.

Wereldwijd kijken mensen al eeuwenlang naar de plejaden. Voor heel veel volkeren zijn de plejaden belangrijk of spelen ze een rol in hun mythen en verhalen.

Zo dachten de Vikingen dat de Plejaden de kippen dan Freya waren (de godin van de vruchtbaarheid). De Native Americans testen met de Plejaden de ogen van hun jagers en krijgers. Om de seizoenen voor landbouw te volgen keken de Inca’s naar de Plejaden en in India noemde Hindoe astrologen de plejaden krittikas (wat zoiets als 6 betekent) en dachten ze dat de zes sterren de voedsters van Skanda, God van de oorlog, waren.

De bekendste legende bij ons is die van de Grieken;

Atlas (de God die voor straf de aarde op zijn schouders droeg) en Pleione (één van de 3000 waternimfen) kregen samen 7 dochters. Alle dochters belandde in bed met een God. Behalve Merope. Merope werd hopeloos verliefd op stadstichter Sisyphus, een sterveling. Samen kregen ze een zoon. Ondanks dat Merope gelukkig is met Sisyphus schaamde ze zich voor haar relatie. Ze neemt afstand van haar zussen en wordt bijna onzichtbaar aan de hemel.

In een ander verhaal heeft Merope naast haar 6 zussen ook nog eens 9 zussen en 1 broer. Haar broer Hyras werd gedood door een leeuw. Merope en haar zussen zijn ontroostbaar en sterven van verdriet. De Goden besluiten vervolgens Merope en haar 6 zussen als sterrenbeeld de plejaden aan de hemel te plaatsen. De andere zussen krijgen een plek in het sterrenbeeld Hyaden.

De laatste jaren hebben de zeven zussen vooral naamsbekendheid gekregen door de gelijknamige boekenreeks van Lucinda Riley. Prima vakantieleesvoer, mocht je nog iets willen lezen.

Kan je de Plejaden niet vinden? Dan kan je altijd een app gebruiken. Ik vind skyView Lite een handige app.

En lukt het dan nog niet? Dan kan je ook in daglicht op de snelweg zoeken; Het automerk Subaru heeft de Plejaden als logo.

Suzan van Eerdt

Suzan van Eerdt

0 reacties

Related Posts From The Blog

Maan eerste kwartier met oefening

Maan eerste kwartier met oefening. 22 december is de maan op een kwart van zijn cyclus. We noemen deze maan dan het eerste kwartier. Na de nieuwe maan van een week geleden die je uitnodigde om te onderzoeken, komen we nu in de fase waarin je besluiten mag nemen. Waar...

Lees meer

In je element

In je element Hij zit al een tijdje niet zo lekker in zijn vel. ‘S nachts kan hij niet slapen. We weten precies waar dat aan ligt. Maar benoemen wat hij van binnen voelt is hartstikke lastig. Helemaal als je 8 bent. Hij nestelt zich op mijn schoot. Met een arm om mijn...

Lees meer

Aquarius deel 3

Aquarius deel 3 Deel 3 liedje Aquarius. This is the dawning of the Age of Aquarius The Age of Aquarius Aquarius! Aquarius! Harmony and understanding Sympathy and trust abounding No more falsehoods or derisions Golden living dreams of visions Mystic crystal revelation...

Lees meer
0

Je winkelwagen